TwojeWiadomosci24.pl to portal dziennikarstwa obywatelskiego. Nowinki regionalne pisane przez redaktorów i hobbystów z całej Polski. Poglądy internautów i wiadomości ze świata. Dzięki naszemu portalowi możesz publikować treści o docierać z informacjami do tysięcy ludzi przekazując przekazując prawdy o których media chcą milczeć. Dodatkowo uruchomiliśmy na stronie panel dla firm, które mogę pisać na temat swoich usług i produktów oraz radzić w jaki sposób mogą z nich korzystać. Dzięki nam możesz zareklamować swoją firmę przekazując jednocześnie porady dla swoich potencjalnych klientów.
Tue, 16 Sep 2014

Zdrowe odżywianie – zasady

Jak zdrowo się odżywiać? To pytanie zadaje sobie chyba zdecydowana większość z nas. Zaleca się, aby spożywać mniej więcej 4-5 posiłków dziennie, opartych przede wszystkim o pełnowartościowe produkty. Niezwykle ważne jest także, aby spożywać posiłki regularnie, o ustalonych wcześniej porach dnia. Organizm funkcjonuje prawidłowo tylko i wyłącznie wtedy, kiedy otrzymuje posiłki średnioenergetyczne, w regularnym odstępie czasu. Jeżeli przerwy pomiędzy naszymi posiłkami są zbyt długie, należy sięgnąć po jakieś zdrowe i lekkie przekąski. Może to być zatem jabłkom czy na przykład jogurt naturalny. Nie powinno się pić płynów w trakcie spożywania posiłku, ponieważ powoduje to rozcieńczanie soków żołądkowych, a tym samym znaczne zaburzenie procesów odpowiedzialnych za prawidłowe trawienie naszych posiłków. Warto zatem pić płyny przed posiłkiem, bądź na 2 godziny po spożyciu posiłku.
Początkowe trawienie odbywa się w jamie ustanej, dlatego też zalecane jest bardzo dokładne gryzienie oraz przeżuwania pokarmu. To umożliwia sokom żołądkowym na dokładniejsze, a także o wiele bardziej szybsze trawienie. Zdrowe odżywianie się to także spożywanie produktów, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, oraz niskim ładunkiem glikemicznym. Spożywanie takich produktów powoduje bowiem powolny oraz niewielki wzrost poziomu cukru, a także niewielki wyrzut insuliny. Tego rodzaju produkty nie przyczyniają się do powstawania nadwagi oraz chorób metabolicznych. Musimy jednak pamiętać o tym, że przetwarzanie produktów prowadzi do podwyższania indeksu oraz ładunku glikemicznego.

Przeczytano 506 razy.

Oceń jako pierwszy



Edit

Komentarze

Leave a Comment

Comment

Visual CAPTCHA