TwojeWiadomosci24.pl to portal dziennikarstwa obywatelskiego. Nowinki regionalne pisane przez redaktorów i hobbystów z całej Polski. Poglądy internautów i wiadomości ze świata. Dzięki naszemu portalowi możesz publikować treści o docierać z informacjami do tysięcy ludzi przekazując przekazując prawdy o których media chcą milczeć. Dodatkowo uruchomiliśmy na stronie panel dla firm, które mogę pisać na temat swoich usług i produktów oraz radzić w jaki sposób mogą z nich korzystać. Dzięki nam możesz zareklamować swoją firmę przekazując jednocześnie porady dla swoich potencjalnych klientów.
Sun, 5 Oct 2014

Obiad po hiszpańsku

Hiszpańskie obiady zdecydowanie różnią się od naszego "dania popisowego" czyli schabowego z zasmażaną kapustą i ziemniaczkami.

Jeśli nigdy wcześniej nie mieliśmy do czynienia z kuchnią inną niż tylko polska, bez dwóch zdań kuchnia hiszpańska zrobi na nas spore wrażanie. Sam wygląd niektórych głównych dań obiadowych w Hiszpanii jest dość niezwykły jak na oko przeciętnego Polaka czy innego obcokrajowca. Bardzo popularnym daniem obiadowym w Hiszpanii jest tak zwana paella. trans.gifWywodzi się ona z Walencji, a jej nazwa pochodzi od nazwy naczynia, w którym się ją podaje czyli metalowej patelni z dwoma uchwytami to jest właśnie paellera bądź paella. Co ciekawe, potrawę tę powinno się jeść prosto z patelni, bo taka jest tradycja, zatem nie spodziewajmy się, że paella nawet w najlepszej hiszpańskiej restauracji zostanie nam podana na talerzu. Co do samego dania jest to danie na bazie ryżu oraz szafranu - tych dwóch składników nie może zabraknąć. Jeśli zaś chodzi o resztę składników tutaj w zasadzie jest dość duża dowolność. Możemy zażyczyć sobie przykładowo kawałki różnych owoców morza bądź mięs z drobiu czy królika, a także warzyw. Inną słynną hiszpańską potrawą, którą spożywa się na obiad jest gazpacho. Jest to nic innego jak po prostu zupa. Najczęściej jest to chłodnik. Zupy w ogóle się nie gotuje, bo jest przygotowana z surowych warzyw. Zazwyczaj są to pomidory, dodaje się także oliwę i ocet, a także pokruszony chleb. Jednak w niektórych zakątkach podaje się gazpacho na ciepło, a we wschodniej Andaluzji gazpacho nie jest zrobione na bazie pomidorów, za to zawiera zmielone migdały z czosnkiem, oliwę i chleb.

Przeczytano 623 razy.

Oceń jako pierwszy



Edit

Komentarze

Leave a Comment

Comment

Visual CAPTCHA